EKO

EKO

PRIEKUĻU VIDUSSKOLAS VIDES KODEKSS

ATKRITUMI– samazinām, atkārtoti izmantojam un nododam pārstrādei!

ŪDENS, MEŽS – cilvēku un vides dzīvības avoti. Taupām dabas resursus!

Izprotam, ierobežojam TRANSPORTA ietekmi uz vides un cilvēku veselību!


Katrs rūpējamies par savu fizisko un garīgo VESELĪBU – gan sportojot, gan atbildīgi izvēloties PĀRTIKU!

"Cilvēku ieradumi –BIOLOĢISKĀS DAUDZVEIDĪBAS ietekmētāji

un KLIMATA PĀRMAIŅU veicinātāji, tāpēc:

DOMĀSIM ZAĻI – RĪKOSIMIES ZAĻI – DZĪVOSIM ZAĻI"

Gada tēma: Pārtika

Ekoskolas mērķi


Izzināt galvenās sakarības starp pārtikas patēriņu un vides un sociālajām problēmām, meklēt praktiskās rīcības iespējas pārtikas patēriņa radīto ietekmju mazināšanai skolā, mājās un tuvākā apkārtnē.


Mērķi:

  • Veicināt vietējas, sezonālas, pēc iespējas bioloģiski audzētas un Fair trade sertificētas pārtikas patēriņu
  • Samazināt pārtikas izmešanu atkritumos
  • Samazināt dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņu un iepazīt alternatīvus olbaltumvielu avotus (pākšaugus u.c.)
  • Apgūt gatavošanu, lai aizvietotu rūpnieciski ražotu un palmu eļļu saturošus produktus (čipsus, cepumus u.c. saldumus)
  • Izzināt un veicināt lauksaimniecības šķirņu biodaudzveidību 


Ekopadomes vadītāja Zane Miķelsone 

Skolas uzdevumi tēmas „PĀRTIKA” ietvaros

Uzdevums Kā to panākt?
Izzināt, pētīt uztura ietekmi uz cilvēka fizisko un garīgo veselību Darbs mājturības, veselības mācības, dabaszinību, sociālo zinību un sporta stundās. Mērķis radīt izpratni par veselības un pārtikas vistiešāko mijiedarbību.
Apzināt skolēnu un viņu ģimeņu ēšanas paradumus Veikt anketēšanu, analizēt iegūtos rezultātus, izdarīt secinājumus turpmākām rīcībām.
Samazināt pārtikas atkritumus skolas virtuvē mainot ēdiena pasniegšanas stilu ēdienkartes variēšana klasesbiedru „sadarbība” pie kopgalda katra individuāla atbildība par savas porcijas lieluma servēšanu
Skolas, ģimenes ikdienā un svētkos izvēlēties veselīgus našķus Recepšu vākšana, mājturībās – gatavošana, Ziemassvētkos – radošo darbnīcu/meistarklašu rīkošana
Izvērtējot iespējas, audzēt un pārtikā lietot pašaudzētus, ekoloģiskus, vietējos produktus Sarunas ar vecākiem, projektu darbi, reāla praktiska darbība (piem., uz balkona garšaugu, tomātu audzēšana, mazdārziņu popularizēšana – iekopšana)
Mainīt pirkšanas paradumus (domājot par daudzumu, iesaiņojumu) Stādīt ēdienkartes, aprēķināt nepieciešamo produktu daudzumu; rēķināties ar produktu derīguma termiņiem; mācīties domāt un rīkoties saprātīgi – nekļūt par akciju „ķīlniekiem”, zero – waste principu aktualizēšana/praktizēšana
Iepazīties ar produktu kvalitātes zīmes marķējumiem un ekomarķējumiem Ekopadomes sagatavots materiāls ar ko iepazīties klašu kolektīvos. Starpklašu sacensību pēcpusdiena

Priekuļu vidusskolas 2023./2024.m.g. ekopadomes sastāvs

Skolas skolotāji, darbinieki:

  • Agnese Ramata – ekopadomes vadītāja, matemātikas skolotāja
  • Baiba Karlsberga – direkt. vietn.
  • Juris Sukaruks – direkt. vietn. saimnieciskajā darbā
  • Madara Palsiņa-Šantare– metodiķe
  • Ruta Kanušniece– sākumskolas skolotāja
  • Sarma Gūta - skolas medmāsa
  • Vecāku pārstāvis –Anita Zakarāne Eglīte


Skolēni:

  • Zane Miķelsone
  • Nikija Salmiņa
  • Keita Miezīte
  • Elīza Grinberga
  • Arina Mironova
  • Estere Lezdiņa
  • Vanesa Izabella Jalovika
  • Evelīna Krivjonoka
  • Keita Lūse
  • Keita Golovina
  • Megija Marta Bērziņa
  • Madara Veldze
  • Ieva Greizāne
  • Emīls Sloka
  • Adrians Amanis
  • Jānis Artūrs Lingarts
  • Elza Miķelsone
  • Veronika Veselova
  • Marats Gruzītis
  • Dārta Gabranova
  • Dārta Žurovska
  • Alise Jankovska
  • Paula Pedece
  • Marta Olengoviča
  • Elīna Sloka
  • Justīn Aleksejeva
  • Ernests Kalvāns
  • Niks Brazovskis
  • Edgars Riņķis
  • Laura Bondare
  • Rasa Ilze Bondare
  • Alise Klāviņa
  • Sofija Angelika Ziņģe-Fridrihsone
Share by: